Wed5thSeptember

Fuga din Gelibolu

Este luni, 3 septembrie, ora 21.30. Ne fortam sa mergem la culcare dupa trei zile de odihna.

Ora zero, desteptarea si o plimbare pana la faleza ca sa vedem valurile si sa simtim vantul. Ciok güzel, asa ca hai repede la barca sa o eliberam.

Ora 2.20 luam curentul in piept si avansam cu 2.5 – 3 noduri. Acceptabil. Nori din ce in ce mai mari acopera cerul. Ce-i drept inca nu ne-a plouat.

Raman pe punte cu prietenul meu “pilotul” si acopar zgomotul motorului cu Manowar in casti. Mare inventie sonarul asta plus harta electronica. Cred ca fara asa ceva nu m-as fi bagat noaptea acolo. Nea Iuri nu are sonar si intentioneaza sa plece si el in noaptea asta …

Adrian se zbate in cuseta si citeste la lumina frontalei pana i se face rau. Putin rau, putin somn si intr-un final adoarme. Costin a fost mai ascultator si cuseta lui din prova care sare pe valuri de 1,5m l-a adormit rapid.

 

Zorii ma gasesc atipit pe cabestanul din babord, dar nu-i pericol pentru ca tot al doilea val ma stropeste pe fata. Bineinteles ca mergem tot cu motorul, cu vant din fata. Avem o medie de aproape 3 noduri si pana la Ataköy sunt 105 nm.

Odata cu rasaritul cresc vantul si valurile, iar norii acopera intreg cerul. Surprinzator viteza creste la 3,5 noduri, semn ca am scapat de curentul de apa.

Costin face imprudenta sa ma intrebe daca am nevoie de ceva si ii raspund sa ma inlocuiasca la carma. E 7.30 si ma bag in pat. I-am dat cateva indicatii pretioase paznicului de timonier, i-am spus sa nu coboare sub adancime de 20m si sa mearga paralel cu drumul vapoarelor, putin in afara lui. L-am lasat pe Costin murmurand: “apas pe verde, barca merge spre vapoare, daca apas pe butonul rosu, barca o ia spre tarm”!….

Iata-ne la popas de mic dejun si pranz in portul Murefte. Adrian combina in tigaie ceva ce miroase bine, iar Costin instaleaza dusul pe punte. Am avansat 32 nm dupa 72 de ore de nemiscare. Dupa somnul de dupa-masa mai enervam motorul cam 2 ore, dupa care speram sa ridicam panzele spre Tekirdag si apoi pe sub coasta spre Istanbul.

PS. M-am razgandit … nu mai vand motorul. N-are rost sa ma mai asaltati cu oferte.

Adauga un comentariu