Tue7thAugust

Despre Allegro

allegro yachtAllegro s-a născut din dorinţa tatălui meu de a naviga pe mare. În anii ‘80, parintii mei făceau mici plimbări cu Dolojman, prima barca construită de tata tot în curtea casei de la Cluj, ca şi Allegro. Dolojman avea 6 metri lungime. Din păcate, plimbările cu barca aduceau cu ele de cele mai multe ori probleme cu Căpitania, cu grănicerii şi chiar cu Securitatea.

În 1987, în timp ce eram în Armata, ai mei au vrut sa meargă pe Dunăre în aval, spre Deltă, urmând să se întoarca pe mare în Constanţa. Ajunşi la Tulcea, grănicerii le-au spus ca nu vor fi lăsaţi să iasă pe mare de la Sulina pentru ca nu au suficiente aprobări.

Întotdeauna aprobările erau formulate ambiguu de către cei de la Securitate cu intenţia clară de a descuraja asemenea călătorii în zona de frontieră. Nervii părinţilor mei fuseseră întinşi la maxim de câtiva ani, aşa ca au vândut barca dupa numai câteva zile primului venit.

alexandru patrascuVestea am aflat-o la scurt timp cand m-au vizitat la unitatea militară, în drumul lor spre casă. Dolojman mă ajutase să văd prima dată Grecia când aveam numai 14 ani… Dezamagirea a fost foarte mare. Dolojman nu mai era al nostru.

Dar se pare ca Securitatea nu poate omorî pasiunea :) În 1989, tata a început să construiască o barcă mai mare şi mai rapidă. Pe Allegro. Munca la barca s-a încheiat în 1993. După numai 6 ani de când am pus prima dată Allegro pe apă, tata ne-a parasit la vârsta de 64 de ani. Visul lui era să ajungă cu Allegro pe Nil până la piramide…

allegro yacht allegro yacht furtuna allegro yacht allegro

Despre Allegro | 2 comentarii

 1. simionescu:

  Astazi m-am gandit la Sandu si la tine, Misule. Bravo. Va doresc mult, mult, noroc. I-am comunicat lui N noutatea si ii permit sa citeasca totul. Ma obligi sa dezvalui cum suna aprobarea generalului de graniceri X (vajnic securist), pe cererea lui Sandu.
  : Se aproba……iesirea prin punctul de frontiera Sulina cu circulatie OBLIGATORIE pe SF. Gheorghe. Pam, Pam

 2. Steflea Petru:

  Ofer gratuit
  E-book: “Cum sa construiesti o barca cu vele”
  Software pentru proiectare velatura pentru ambarcatie.
  Planuri de forma si constructie ambarcatiune cu vele.
  Toate le puteti descarca de pe blogul meu ; http://barcicuvele.tk

Adauga un comentariu