Thu26thAugust

Cursa a doua: Samothraki – Limnos

Start pe vant de forta 6, adica barci bandate, stropi de apa peste tot, intersectari spectaculoase si chiar un abordaj. Un First 32 a fost izbit in plin in mijloc si s-a retras din cursa. Noi reusim o trecere printre primii a liniei de start si luptam cu vantul pentru a ajunge la baliza din vant.

Reducem focul la jumatate si reusim sa lasam in urma, dupa ce o dublam, vreo 20 de barci. Apoi largam velele si deschidem focul in intregime. Alunecam cu 7 noduri insa vantul ne obliga sa punem tangonul la genovez, operatiune dificial pe vant de forta 6, dar merge rapid si usor. Alex si Cornel croseteaza balansinele si contrabalansinele si cand “lucrarea” e bine amarata, agatam si scota gennakerului de tangon.

Viteza creste la 8,5 noduri si cu ajutorul valurilor prindem si 10.6 noduri. Facem repede o poza logului, cam neclara, si ne vedem de treaba. Alex ma schimba la carma dupa o ora si jumatate si alergam cu vantul care incepe sa se roteasca. Mai depasim doua barci care nu au tangon si o luam spre stanga fara de drumul direct spre Limnos pentru ca asa ne cer vantul si velele puse in foarfeca. Trecem cu totii in pupa sa ajutam putin barca, iar echipajul reunit atat a asteptat. M-am trezit imediat cu muzica, rasete, dulciuri, ceai si cafea. :)

Majoritatea barcilor s-au dus in directia cealalta, spre larg, iar la ora 14 se produce prima rotire a vantului care ne este favorabila. A scazut mult, abia ajungem la 2 noduri insa mergem cu vant purtator in timp ce barcile din larg trebuie sa stranga mult. Dupa ce se stabilizeaza, viteza urca la 5-6 noduri insa asta nu dureaza mai mult de o ora si vantul cade din nori! Se roteste cu aproape 180 de grade si de-abia mai reusim sa tinem gennakerul ridicat si sa strangem vantul. Gennakerul ne-a scos din zona cu vant slab, dar ultima rotire ne-a dezavantajat. Cei din larg veneau cu spinnekerele si recuperau distanta. Ne-am tarat cu 2-3 noduri pana la sosire si eram multumiti ca  vedem multe luminite in pupa noastra. Portul Mirina din Limnos devenise neincapator, asa ca am ancorat si ne-am lipit cu pupa de pupa lui Luna. Ei au facut un calcul si au concluzionat ca nu pot ajunge la timp la sosire pe vantul aproape inexistent acolo unde erau, asa ca au pornit motorul si au renuntat la cursa.

In concluzie, a fost o zi grozava, cu adrenalina la start si cu leneveala in partea a doua, iar clasamentul arata cam la fel ca in prima etapa in ceea ce-l priveste pe Allegro: Locul 7 la ORC 3 si locul 23 la general. Urmeaza etapa a 3-a, Limnos – Lesbos, iar prognoza meteo anunta vant slab insa ne bazam pe gennaker si pe nasul fin al lui Alex :)

Cursa a doua: Samothraki – Limnos | 2 comentarii

 1. Adrian:

  Saluuut!
  In sfarsit am apucat sa va zic si eu bafta si va tinem pumnii! saramurati-va in Egee si pt noi! Si vreau cupa!

 2. George-Benga:

  Felicitari!
  Urmaresc cu sufletul la gura.
  Cand voi fi mare vreau sa fiu si eu ca voi.

  Vant Bun!

Adauga un comentariu